Çin otomobil ihracatı ağustos ayında rekor kırdı

Çin’in ağustos ayında yaptığı otomobil ihracatı 300 bin adedi aşarak yeni bir rekor kırdı.

Çin otomobil ihracatı ağustos ayında rekor kırdı

Çin’in ağustos ayında yaptığı otomobil ihracatı 300 bin adedi aşarak yeni bir rekor kırdı. Çin Otomobil Üreticileri Birliği’nin verilerine göre, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artış kaydedilerek 308 bin adet otomobil ihraç edildi. Yılın ilk sekiz ayında, otomobil ihracatı yıllık bazda yüzde 52,8 artışla 1 milyon 817 bine ulaştı.  

Yeni enerjili araç ihracatının çarpıcı performansı dikkat çekti. Ağustosta yeni enerjili araç ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,3 artışla 83 bin adede ulaşarak hızlı bir büyüme eğilimi gösterdi. Yeni enerjili araç ihracatı, ilk sekiz ayda ise yüzde 97,4 yükselerek 340 bin adede ulaştı. Yeni enerjili araç ihracatının, ülkenin toplam otomobil ihracatına yaptığı katkı oranı yüzde 26,7 olarak kayıtlara geçti.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Fei, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Son yıllarda Çin’in otomotiv endüstrisi, özellikle yeni enerjili araç sektörü hızla gelişiyor ve uluslararası rekabet gücü de artıyor. Yılın ilk yedi ayında, yeni enerjili araç ihracatı yıllık bazda yüzde 90’ın üzerinde bir oranda artarak, dış ticaretin parlak noktalarından birini oluşturdu. İlgili birimler, yeni enerjili araç üreticilerinin dış piyasalara girişini hızlandırmak için teşvik önlemlerini artıracak” ifadelerini kullandı.

Çin yapımı 10 bin elektrikli araç Avrupa’ya gönderildi

Bunun yanında, Çinli şirket tarafından üretilen 10 bin adet tamamen elektrikli araç, Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere kısa süre önce Shanghai kentindeki Haitong İskelesi’nden ayrıldı. Çinli SAIC Motor tarafından küresel piyasalar için üretilen araçların 80’den fazla ülkeye satılması bekleniyor.

Tesla’nın Shanghai’daki fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 750 bin adedi aştı. Tesla’nın ABD dışındaki ilk fabrikası olan ve Gigafactory olarak adlandırdığı tesiste, yılın ilk yarısında yaklaşık 300 bin adet otomobil üretilirken, fabrikadan yapılan ihracat ise 97 bin 192 adet ile geçen yılın aynı döneminin iki katına yükseldi.

Tesla Shanghai fabrikasında üretilen 1 milyonuncu aracın ağustos ayında üretim hattından inmesi şirket için bir dönüm noktası niteliğinde. Şu ana kadar, Tesla Shanghai fabrikasındaki endüstriyel zincirin yerelleşme oranı yüzde 95’i geçti.

Çin’in otomobil imalat seviyesi, her geçen gün daha fazla yabancı işletmenin ilgisini çekiyor. Tesla dışında BMW Brilliance, Peugeot Citroen, SAIC-GM ve Volvo gibi ortak sermayeli otomobil şirketleri de Çin’de ürettikleri araçlarını farklı ülkelere satıyor.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı