"Çin aşılarının güvenilirliği hiçbir yalanla örtülemez"

Son günlerde Çin’in salgınla mücadele politikasının gevşetilmesi, dünya ülkelerinin çoğu tarafından olumlu karşılandı.

Son günlerde Çin’in salgınla mücadele politikasının gevşetilmesi, dünya ülkelerinin çoğu tarafından olumlu karşılandı. Bununla beraber bazı ABD’li siyasetçi ve gazeteciler, bu dönemde Çin’in Covid-19 aşılarını hedef alarak Çin’in salgınla mücadele için gösterdiği çabaları sıfırlamaya çalışıyor ve kendi ülkesinin ilaç firmalarının satışına yardımcı oluyor.

Çin’in aşıları iyi mi kötü mü? Bu soruya ancak bilim cevap verebilir. Çin, şu an dünya çapında çeşit teknolojilere dayalı Covid-19 aşılarına sahip olan tek ülke. Çin’de toplam 4 farklı teknolojiye dayalı 13 adet aşı onaylandı. Bu arada inaktif teknolojisi, dünyaca benimsenmiş olgun ve sağlam bir tür teknolojidir. Bilimsel araştırmalar ve pratikler, Çin aşılarının Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı kriterlerine uygun olarak hastalığın yanı sıra, ağır vakaların ve ölümlerin önlenmesi konusunda etkili olduğunu doğruladı.

Belki böyle bir soru da sorulabilir: Neden birçok gelişmiş ülke ilk zamanlarda inaktif aşıyı araştırmadı? Çünkü inaktif aşı teknolojisinin uygulanması kolay değil. Bu teknoloji, kısa süre içinde Covid-19 virüsünün yetiştirilebildiği ve arıtılabildiği yüksek biyolojik güvenlik seviyesinde inşa edilmiş büyük üretim ünitelerinde uygulanabilir. Bu sebeple hem yüksek maliyete hem de uzun süreye ihtiyaç duyulur. Ama Çin, kendi sistematik avantajlarından faydalanarak uluslararası toplumun salgınla mücadele çalışması için etkili bir yol buldu. Özellikle fiyatları uygun olan Çin aşıları 2 °C-8 °C arasındaki sıcaklıkta depolanabilir ve taşınabilir. Bu, gelişmekte olan ülkelerin aşı sağlamalarına kolaylık sağladı.

Güvenlik açısından Çin aşıları kendi kalitesini iyice kanıtladı. Çin’de iki dozlu aşılama oranı, nüfusun yüzde 92.9’unu buldu. 60 yaş ve üzerindekilerin  aşılama oranı, yüzde 90’ı aştı. COVID-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) katılan Çin, 120 ülke ve uluslararası örgüte 2 milyar 200 milyon aşı sağladı. Şu ana kadar Çin aşılarını kullanan ülkelerde aşıyla ilgili herhangi bir güvenlik sorunu tespit edilmedi.

Dünya Sağlık Örgütü, 3 adet Çin aşısını acil kullanım listesine dahil etti. 100’den fazla ülke, Çin aşılarını onayladı. Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Şili dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkenin liderleri Çin aşılarını yaptırdı. Çok sayıda ülke, Çin aşısına küçük çocukların kullanabildikleri tek  aşı olarak izin verdi. Uluslararası toplum, Çin aşılarına güven oyunu verdi. Bu gerçek hiçbir yalan ile örtülemez.

Aşı, bazı ABD’lilerin siyasi aleti olmasının aksine salgınla mücadele için keskin bir silahtır. Aşının kalitesi, hangi ülkede yapıldığına değil etkisine bağlıdır. Çin açılarını hedef alan ABD’liler, bilim ve gerçeği hiçe sayarak sürekli yalanlar tekrarlamak yerine keşke kendi sorunlarını doğru değerlendirip, aşı bağışlama taahhüdünü en kısa süre içinde yerine getirebilseydi ve kendi halkı ile dünyanın salgınla mücadele çalışmalarına katkı sağlayabilseydi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı