Çin ile Angola'dan ilişkileri ilerletme sözü

Angola Devlet Başkanı Joao Lourenco, dün Luanda’da Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang’ı kabul etti.

Çin ile Angola'dan ilişkileri ilerletme sözü

Angola Devlet Başkanı Joao Lourenco, dün Luanda’da Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang’ı kabul etti.

Lourenco, Angola ve Çin’in öteden beri dayanışma içinde karşılıklı güven gösterdiğini hatırlatarak, ikili işbirliğinde iyi yöndeki gelişme eğiliminin korunduğunu kaydetti.

Çin’in inşasına destek verdiği havalimanı, hidroelektrik santraller, yol ve limanlar gibi büyük çaplı projelerin sorunsuz şekilde sürdüğünü belirten Lourenco, bu projelerin Angola’nın savaş sonrası yeniden yapılanması ile ekonomik ve sosyal kalkınması için vazgeçilmez bir rol oynadığının altını çizdi.

Joao Lourenco, Çinli işletmelerin Angola’da altyapının gelişmesine ve halkın yaşam seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Lourenco, Çin’le işbirliğini derinleştirmeyi ve Çin’in Angola’ya yönelik yatırımlarını artırmasını beklediklerini kaydetti.

Angola ve Çin’in siyasi anlayışlarının birbirine yakın olduğuna işaret eden Lourenco, Tek Çin politikasını kararlılıkla izleyeceklerinin, Çin’le birlikte diğer ülkelerin iç işlerine karışmama ilkesine bağlı kalarak, uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ikili ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 40 yıllık süreçte, iki ülkenin daima samimiyet ve dostluk gösterdiğini ve el ele verip ilerlediğini dile getirdi.

İki ülke liderlerinin ortak rehberliğinde karşılıklı güvenin ve geleneksel dostluğun sürekli derinleştiğine ve somut işbirliğinden de zengin sonuçlar elde edildiğine dikkat çeken Qin, Angola’nın Tek Çin ilkesine bağlı kalarak Çin’in duruşuna destek vermesini takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Qin Gang, Angola’nın dış müdahalelere karşı çıkmasına, bağımsız şekilde kalkınma yolunu seçmesine, egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma alanındaki çıkarlarını korumasına destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Qin, iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı yerine getirmeye, pragmatik işbirliğini daha nitelikli kılmaya ve iki halka daha fazla yarar getirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Qin Gang, aynı gün Angolalı mevkidaşı Tete Antonio’yla da bir görüşme yaptı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı