Gözler TDI’da

Haftanın son gününe baktığımızda, Federal Rezerv'den daha agresif faiz artırımları beklenirken, emtialar yeni Çin karantinaları arasında düşüş yaşadı, ABD tarım dışı istihdam raporu öncesinde dolar yükseldi.

Gözler TDI’da

Haftanın son gününe baktığımızda, Federal Rezerv'den daha agresif faiz artırımları beklenirken, emtialar yeni Çin karantinaları arasında düşüş yaşadı, ABD tarım dışı istihdam raporu öncesinde dolar yükseldi. Asya piyasalarında ise karışık görünüm hakim. Haftalık işsizlik başvurularının geçen hafta beklenenden daha düşük bir seviyeye gerilediği görüldü. Açıklanan veriyle beraber haftalık işsizlik başvuruları 232.000’e ulaşarak Haziran sonundan bu yana en düşük seviyeye geldi. İşten çıkarmalar Ağustos ayında düştü, bu da Federal Rezerv'in işgücü piyasasını yavaşlatmak için agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerektiğini gösteriyor. İşgücü piyasası hakkında daha fazla kanıt için bu gün açıklanacak olan aylık tarım dışı istihdam raporu bekleniyor. Diğer ekonomik veriler fiyat baskılarında daha da hafifleme gösterirken, istihdamdaki toparlanma ve yeni siparişler sayesinde imalat Ağustos ayında istikrarlı bir şekilde büyüdü. Fed'in faiz artırımlarının beklenen yolu, merkez bankasının potansiyel olarak bir politika hatası yapabileceği ve faiz oranlarını çok yükseğe çıkarabileceği, enflasyon azalma belirtileri gösterse bile ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği endişesini artırdı. Diğer yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefikleri, Suudi Arabistan'ın arzın sıkı olduğunu söylemesine rağmen, düşen fiyatlar ve düşen talep zemininde 5 Eylül'de toplanacak. Bununla beraber petrol fiyatları, OPEC + 'nın 5 Eylül'deki bir toplantıda üretim kesintilerini tartışacağına dair beklentilerle yükseliş gösterdi. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %1,3 artışla 93,56 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta Vadeli İşlemleri %1,3 artışla varil başına 87,77 dolara yükseldi. Doğal gaz tarafında, Gazprom, Avrupa ülkelerinin doğal gaz stokları tamamen dolu olsa bile, bu ülkelerin kış sezonunda güvenli ısınma şartlarını sağlayabileceklerini garantisi olmadığını savundu. Gazprom, Avrupa'da 2019-2020 kış sezonunun başındaki doğal gaz seviyesine ulaşılması için 18,2 milyar metreküp ek gaza ihtiyaç olduğunu belirtti. Hazine getirilerine baktığımızda ise, iki yıllık getiri, 15 yılın en yüksek seviyesi olan %3,5510'dan biraz aşağıda %3,5117'de gezinirken, 10 yıllık getiri ise önceki kapanışı olan 3,2650'ye kıyasla %3,2609 seviyesinde gerçekleşti. Spot altında ons başına 1697,59 dolardan işlem gördü. Dolar endeksi, 109.55 seviyesinde hareketini sürdürüyor. Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı haftanın son günü, piyasalar ABD'den gelecek iş gücü verileri odaklanacaklar.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Uçaklarımıza Girit Adası’nda konuşlandırılmış S-300’ler vasıtasıyla radar kilitlemesi yapılması NATO standartlarına göre düşmanca bir hareket olarak tanımlanır. Uçaklarımıza radar kilitlemesi yapılması NATO literatüründe düşmanca yaklaşımdır. Tehlikeli sonuçları olabilir" dedi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyetinin büyük bir kısmı 3 saatlik çalışmanın ardından Zaporijya Nükleer Santrali’nden ayrılırken, heyette bulunan teknik ekibin santralde kaldığı ifade edildi.

Dünyanın en büyük tahvil yatırımcılarından PIMCO'nun baş yatırım yetkilisi Andrew Balls, ECB'nin 8 Eylül'de yapacağı Yönetim Konseyi toplantısında faizi 50 baz puan artırmasını beklediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2015 nükleer anlaşmasının canlandırılması için sunulan önerilere İran'dan gelen yanıtı "yapıcı değil" şeklinde tanımladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in enflasyonu düşürme çalışmasının henüz tamamlanmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'dan gaz akışı dursa bile Almanya'nın bir kriz yaşanmadan bu kışın üstesinden geleceğini söyledi.

Rus doğal gaz devi Gazprom, Avrupa ülkelerinin doğal gaz stokları tamamen dolu olsa bile, bu ülkelerin kış sezonunda güvenli ısınma şartlarını sağlayabileceklerini garantisi olmadığını savundu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne Aralık ayı içinde bir zamandan itibaren ambargo uygulamasını beklediklerini söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre AB Komisyonu, artan elektrik fiyatları ile başa çıkmak için doğal gaz dışındaki enerji üretim kaynaklarına bir fiyat sınırı getirilmesine yönelik öneri oluşturmaya çalışıyor

Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Fang Xinghai, ABD ile Çin arasında varılan Çin şirketlerinin denetimi konusundaki anlaşmayı uygulayacaklarını söyledi.

Çin Merkez Bankası Sözcüsü Ruan Jianhong, Çin'in fiyatları istikrarlı tutacağını ve istikrarlı, ılımlı kredi büyümesini devam ettireceğini belirtirken, ekonomiye çok büyük, devasa teşvikler sağlamaktan kaçınacaklarını söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı