ABD’de satışlar sonrası temkinli seyir sürüyor

Dün ABD borsalarında yaşanan satışlar sonrasında Asya tarafında genel itibariyle negatif seyir izlendi.

ABD’de satışlar sonrası temkinli seyir sürüyor

Dün ABD borsalarında yaşanan satışlar sonrasında Asya tarafında genel itibariyle negatif seyir izlendi. Japonya’da endeks 1%’in üzerinde kayıp yaşarken, Çin endeksi pozitif bölgeye ulaşmayı başardı. ABD endeks vadelilerinde ise sınırlı pozitif seyir görülüyor.

Fed’in Eylül ayında 75 baz puan faiz artıracağı beklentisi tekrar ana senaryo haline geldi. Yukarıda güncel oranlar görülebilir.

Daha da önemlisi, 2023 yılında faizin hangi dönemde tepe noktasını göreceği tartışmaları. Bunda ise kritik bir eşik aşılarak sadece dönem değil, oran da tartışılır hale geldi. Çünkü dünkü fiyatlamalar ardından 2023 yılın faizin tepe noktasının 3,50 – 3,75% aralığı yerine 3,75 – 4,00% olacağı beklentisi ağırlık kazandı.

Bugün ile birlikte yoğunlaşan veri akışı ve Cuma günü gerçekleşecek Powell konuşması, bu oranların değişiminin devamı için yakından takip edilecek.

Dolar endeksi faiz beklentilerindeki değişimlerle birlikte 14 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 3% barajını geçti.

Petrol fiyatları ABD seansındaki sert düşüş ardından, Suudi Arabistan’ın gerekirse üretimin kısılabileceği yönündeki açıklamaları ardından tekrar toparlandı.

ABD

“Üçüncü çeyrek aktivitesine ilişkin ipuçları: İmalat ve Hizmet PMI”

 

ABD’de üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ipuçları arayan piyasalar için önemli verilerden olan imalat ve hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) rakamları haftanın ikinci işlem gününde açıklanacak. İki sektör de son dönemde ivme kaybı yaşarken, hizmet aktivitesi iki yıldan bu yana ilk kez daralmıştı. Hizmet sektörünün ABD ekonomisindeki önemi nedeniyle her iki verinin de genişleme eşiği olan 50 üstünde oluşup oluşmayacağı merak ediliyor.

“Yeni konut satışları”

 

ABD’de büyümeye ilişkin önemli ipucu sağlayabilecek verilerden biri de konut satışları. ABD’de yeni konut satışları uzun süredir ivme kaybediyor. İkincil harcamalar için de öncü olması nedeniyle kritik olan konut satışları hafta içinde yakından takip edilecek. Konut harcamaları, konutlarda kullanılan gereç harcamalarını da beraberinde getirdiği için birçok harcama kalemini pozitif anlamda destekleyebiliyor.

“Richmond İmalat Endeksi”

 

Richmond Fed İmalat Endeksi Mayıs ve Haziran aylarında gerileme göstererek ikinci çeyrek için negatif sinyalleri pekiştirmişti. Ancak Temmuz ayında endeksi nötr alana ulaşması, üçüncü çeyreğe ilişkin karışık sinyaller verdi. Dolayısıyla endeksin seyri yine büyümeye ilişkin ipuçlarını toparlayan piyasalar için önemli göstergelerden biri haline gelebilir.

EURO BÖLGESİ

“PMI rakamları izlenecek”

 

Büyümede yavaşlama korkusunun olduğu ekonomilerden biri de Euro Bölgesi. Özellikle Almanya’da imalat ile hizmet aktivitesinin yavaşladığını gösteren rakamlar ardından yeni veri seti daha da önem kazandı. Gün içinde Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi bazındaki veri akışı yakından takip edilecek.

İNGİLTERE

 

PMI rakamlarının üçüncü çeyrek büyümesine ilişkin ipuçları içermesi nedeniyle İngiltere tarafında açıklanacak rakamlar da önemli olacak. Öncü verilerle birlikte son dönemde ivme kaybı yaşayan imalat ve hizmet aktivitesinin ne yönde şekilleneceği izlenecek.

 

 ‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Borsa İstanbul’da iştahlı seyir devam ederken, endeks günü %1.40 yükselişle 3062 seviyesinden kapadı. Gün genelinde Avrupa ve ABD endekslerinde sert satış baskıları olmasına rağmen, BIST100’deki yukarı hareket içerideki iştahının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Diğer yandan bilançoların sona ermesi ile beklentilerin sonlanmasının iştah üzerinde negatif bir etkisinin olmaması da piyasanın gücünü göstermesi açısından önemli. Kabine toplantısı sonrasında yapılan açıklamalar düşük faiz etkisiyle üretimin artırılmasına yönelik oldu. Bu açıklamaların Borsa şirketleri için pozitif olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan banka hisselerindeki yukarı harekette bir miktar yabancı alımlarının da etkili olduğunu görmekteyiz. Şimdilik içeride piyasa üzerinde risk iştahını bozucu gelişmeler görünmüyor. Dışarıda ise ABD piyasalarındaki sert satışlar devam ederse global iştahı negatif etkileyebilir ve bu durum BIST100’de bir miktar kar satışına neden olabilir. Ancak ar satışları gelse bile kalıcı olmayabilir. 2970 seviyesini destek olarak izliyoruz. Bugün içeride güven endeksi izlenirken, dışarıda Avrupa ve ABD PMI verileri takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

TUPRS: Hydrocracker Ünitesinde 4 hafta süre ile, Coker Ünitesinde ise optimizasyon amaçlı olarak bu sürecin ilk iki haftasının ardından üretime ara verilmesine karar verilmiştir.

TRİLC: Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü 5 Nolu Satınalma Dairesi Başkanlığı tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi DİADOL markası ile 6.052.308,48 TL (KDV HARİÇ) tutarla ortaklığımız uhdesinde kalmıştır.

NETAS: Şirketimiz, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. (Superonline) ile imzalanan Wifi-6 Homegateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında; Superonline'dan akıllı ev teknolojileri için yüksek performans ve hızda kablosuz internet bağlantısı sunan Wifi-6 destekli fiber modem (Wifi-6 HGW) tedariği için 6.141.804 ABD Doları tutarında sipariş almıştır.

SISE: JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Şirketimizin kredi derecelendirme sürecini tamamlanmış olup, Uzun Vadeli Ulusal Notunu "AAA (tr) / (Stabil Görünüm)" ve Kısa Vadeli Ulusal Notunu "J1+ (tr) / (Stabil Görünüm)" olarak teyit edilmiş, Uzun Vadeli Uluslararası Yerel ve Yabancı Para Cinsinden Kredi Notları ise "BBB- / (Stabil Görünüm)" olarak belirlenmiştir. JCR tarafından belirlenen kredi notları yatırım yapılabilir seviyedir.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ

LKMNH: 22.08.2022 tarihinde LOKMAN HEKİM ENGÜRÜSAĞ SAĞLIK, TURİZM, EĞİTİM HİZMETLERİ VE İNŞAAT TAAHHÜT A.Ş. payları ile ilgili olarak 17,98 - 18,11-TL fiyat aralığından ortalama 18,09-TL fiyattan 18.103 adet alış işlemi ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Geri Alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte LOKMAN HEKİM ENGÜRÜSAĞ SAĞLIK, TURİZM, EĞİTİM HİZMETLERİ VE İNŞAAT TAAHHÜT A.Ş. sermayesindeki paylarımız 22.08.2022 tarihi itibariyle %3,96 sınırına ulaşmıştır.

MPARK: Şirketimizce 22.08.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 39,96 TL – 40,30 TL (ağırlıklı ortalama 40,13 TL) fiyat aralığından toplam 70.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

TURSG: Şirketimizce 22.08.2022 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 6,24 TL – 6,27 TL (ağırlıklı ortalama 6,264 TL) fiyat aralığından toplam 280.720 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmış ve payların sermayeye oranı %0,2642'ye ulaşmıştır.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı