İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş

Uluslararası Piyasalar

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş

ABD Hazine tahvil getirileri yükselişle başladığı günü akşam saatlerinde gelen alımlarla yatay seviyelerden sonlandırdı. ABD 10 yıllık getirileri %2,625 seviyesine yükseldikten sonra Dolar Endeksi’ndeki geri çekilmenin etkisinde %2,60 seviyesinden kapanış yaptı. Tahvil alımları Hazine’nin 30 yıllık tahvil ihalesinin yarattığı baskıyla getiri eğrisinin uzun tarafında daha sınırlı oldu. ABD Hazinesi gerçekleştirdiği 30 yıl vadeli tahvil ihalesinde %3,014 seviyesinden 16 milyar USD borçlandı. Euro Bölgesi Hazine tahvillerinde de yukarı yönlü bir seyir gözlemlendi. Euro Bölgesi’nde İtalya, Almanya, Portekiz 10 yıllıkları ise 1 baz puan yükselirken İngiltere’de 3,5 baz puan bazında yükseliş yaşandı.

Gelişmekte olan ülke eurotahvil piyasaları negatif seviyelerden başladığı günü azalan riskten kaçma eğiliminin etkisinde yükselişle sonlandırdı. Türk eurotahvillerinde de hafta başından bu yana gözlemlenen alıcılı seyir bugün de devam etti. 10 yıl vadeli USD tahvilin getirisi 2 baz puan gerileyerek %7,14 oldu. Getiri eğrisinin uzun tarafında alışlar 45 cente yaklaştı. 5 yıl vadeli Türkiye CDS’i günü 5 baz puan daralarak 319/322 seviyesinden sonlandırırken Rusya, Güney Afrika CDS’leri yatay seviyelerden işlem gördü. Hazine kıymetlerindeki pozitif seyir Türk şirket eurotahvillerinde tam olarak karşılık bulmadı. İş Bankası 2022 vadeli senior kıymet yatay şekilde $93,70 seviyesinden, sermaye benzeri Akbank 2028 vadeli kıymet ise 10 cent yükselişle $88,15 seviyesinde fiyatlandı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

13 Mart Çarşamba günü ABD piyasaları pozitif bölgede işlem gördü. Yükselen metal ve petrol fiyatlarının sektör hisselerine destek olmasının yanı sıra ekonomik verilerin de olumlu havaya katkısı oldu. Dow Jones 148 puan primle 25702 seviyesinden, S&P 500 endeksi 19 puan yükselerek 2810 puandan ve Nasdaq 52 puan değer kazancıyla 7643 seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi gün içi zirvesiyle 10 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu ancak kapanış bazında yeni zirve yapamadı. Nasdaq ise 17 Ekim’den bu yana en yüksek seviyede kapanış yaptı. 

Dow Jones endeksinde sağlık sektörü %1,4 primle öne çıkarken, onu temel tüketim ve enerji sektörleri takip etti. Takdirsel tüketim ve telekomünikasyon sektörleri ekside kapanış yaptı. United Health %2,6, United Technologies ve American Express %1,6 primle en çok kazandıran hisseler oldu. Home Depot %1,6 ve Walt Disney %0,6 değer kaybıyla günü ekside kapatan iki hisse oldu. Son günlerde 737 modelinin birçok ülkede uçuşunun yasaklanması nedeniyle sert düşüş izlenen Boeing şirketinin hisselerinde gün içinde %3’ün üzerinde değer kaybı izlendi. Ancak seansın son saatlerinde izlenen toparlanma ile Boeing hisseleri günü %0,5 artıda kapatmayı başardı. S&P 500 endeksinde ise sağlık, enerji ve endüstri sektörleri %1 civarı primlerle öne çıktı. Diğer tüm sektörlerde de pozitif kapanış gerçekleşti. 

ABD’de Şubat ayı PPI hem manşet hem çekirdek veride %0,2 artış beklentisine karşın %0,1 artış gösterdi. Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri %0,4 düşüş beklentisine karşın %0,4 artış gösterdi. Yarın ise haftalık işsizlik başvuruları ve Ocak ayı yeni konut satışları takip edilecek. Ayrıca sabah saatlerinde Çin’in Şubat ayı sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak. 

Avrupa piyasaları hafif negatif açılış sonrası toparlandı. İngiltere’de TSİ 22:00’da gerçekleşen anlaşmasız Brexit oylaması öncesi FTSE 100 endeksinde hafif yatay artıda seyir izlendi. DAX endeksinde özellikle ABD seansının açılmasıyla birlikte hızlı bir toparlanma görüldü. DAX endeksinde sağlık sektörü %1,4, ham madde ve finans sektörleri %1’e yakın primlerle en çok kazandıran sektörler oldu. Alt yapı sektörü ise %2 değer kaybıyla dikkat çekti. Fresenius, Bayer ve Deutsche Bank en çok değer kazanan hisseler olarak izlendi. Son dönemde endeksin en volatil kağıdı olan Wirecard %6,6 değer kaybıyla günü sonlandırdı. İngiltere FTSE 100 endeksinde petroldeki yükselişin desteğiyle enerji sektörü %1,2 primli kapanış yaptı. Onu, bilgi teknolojileri ve ham madde sektörleri takip etti. Temel tüketim ve alt yapı sektörleri ise en çok değer kaybeden sektörler oldu. 

Euro Bölgesi Ocak ayı sanayi üretimi %1 artış beklentisine karşın %1,4 artış yönünde açıklandı. Yarınki takvimde Almanya Şubat ayı enflasyon son revizyonu yer alıyor.


Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

FX piyasalarında günün en önemli gelişmesi Salı akşamı yapılan oylamada reddedilen May’in Brexit planı ve devamında bugün akşam saatlerinde yapılan anlaşmasız Brexit oylaması oldu. Parlamentoda yapılan oylamada anlaşmasız Brexit’in kabul edilmemesiyle birlikte bir sonraki adım yarın Brexit son tarihinde ertelenme olup olmamasına yönelik yapılacak oylama olacak. Ayrıca Parlamento’da yapılan ikinci oylamada Parlamento’nun Anlaşmasız Brexit görüşünü ortadan kaldıran düzenleme onaylandı. Brexit’in erteleneceğine yönelik olasılığın artması ile gün boyu GBPUSD paritesinde yükseliş gördük. Güne 1,3075’ten başlayan parite 1,3275’e kadar yükseldikten sonra günü 1,3240 seviyesinin hemen üzerinde sonlandırdı. Dün, yeni anlaşmanın onaylanmayacağı haberleri pariteye satış getirmiş ve 1,2984 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamanın altından alımların hız kazandığını görmüştük. Dolar Endeksi’ne baktığımızda ABD’de karışık gelen makro verilerin etkisinde günü %0,3 değer kaybıyla kapattığını görüyoruz. ABD’de Şubat ayı ÜFE verisi %0,2 yükseliş beklentisine karşılık %0,1 yükselerek piyasa beklentisini karşılamazken Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri %0,4 düşüş beklentisine karşılık %0,4 yükseliş gösterdi. EURUSD paritesi risk iştahındaki yükseliş, USD ve Euro Bölgesi’nde beklentilerden yüksek gelen Sanayi Üretimi verisinin etkisinde yönünün yukarı çevirdi. Geçtiğimiz Perşembe ECB toplantısı sonrasındaki kayıpların tamamını geri alan parite 1,1339 seviyesine kadar yükseldi. 1,1369 seviyesinde bulunan paritenin 50 ve 10 günlük ortalamalarının kırılması yukarı yönlü hareketi destekleyecektir. Dolar Endeksi’ndeki satıcılı seyir ve beklentilerin üzerinde açıklanan EIA ham petrol stok verisiyle %2,5’in üzerinde yükselerek Kasım ayından bu yana en yükse seviyeye ulaşan petrol fiyatlarının etkisinde Kanada Doları 4. günü de yükselişle sonlandırmayı başardı. USDCAD paritesi seviyesinden başladığı günü %0,35 gerileyerek 1,3307’den bitirdi. Beklentilerin altında kalan güven endeksi verisinin Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceği beklentisini artırmasıyla AUDUSD paritesi 0,7050 seviyesine kadar gerilese de ABD seansında gelen alımlarla günü %0,1 yükselişe 0,7092 seviyesinden sonlandırdı. 

Altın fiyatları zayıflayan doların desteğiyle yönünü yukarı çevirdi. Aktif vadeli altın kontratı %1’e yakın değer kazancıyla 1310 seviyelerinde kapanış yaptı. Gümüşte ise prim daha sınırlı oldu. Günün kapanışı %0,4 yükselişle 15,47 seviyesinden gerçekleşti. Haftalık petrol stok verisinde 2,57 milyon varil artış beklentisine karşın 3,86 milyon varil düşüş açıklanması petrol fiyatlarını destekledi. WTI petrol %2,6 primle 58,30 seviyelerinde son 4 ayın zirvesinde kapanış yaptı. Brent petrolde ise %1,5 primle 67,65 seviyesinde kapanış gerçekleşti

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş