Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması programında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması programında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması programında konuştu

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başalrı şöyle:

"Türkiye yüzyılı vizyonumuzun bu ilk yılının ihracat başta olmak üzere ülkemizin her alanda önemli başarılara, rekorlara imza atacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum.

Son 20 yılda çok çalıştık, çok çabaladık. Geçmişin ihmal ve hatalarını telafi ettik, geleceğin altyapısını kurduk.

Artık kimseye özenmeden her alanda kendi özgün politikalarını geliştiren ve uygulayan bir Türkiye var. Eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe, tarımdan spora her alanda Türkiye fotoğrafını görebilmek mümkündür. En somut rakamları görebildiğimiz alan ihracattır.

Dünyadaki olaylar ekonomimizin ve ihracatımızın hızını kesemedi. Tam tersine krizi fırsata çevirerek rekorlar kırdık. İhracat tek başına tarihi büyüme oranına 5,3 puanlık katkı yaptı. Geçtiğimiz yılda istikrarlı büyümemizi sürdürdürdük.

İhracatımız üreten, ekonomomizin itici gücü olmaya devam ediyor. Ekonomi programımızın olumlu etkileri istihdam verilerine de yansıdı. 2022 yılı üçüncü çeyreğinde 3,5 milyon ilave istihdama kavuştu.

Dünyanın siyasi ve ekonomik sıkıntılarla uğraştığı dönemde, üretimde söz sahibi olmak, katma değerle marka oluşturmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak, tüm bu işleri başarmak kolay değildir.

Bu tablo Türkiye'nin krizleri fırsata çeviren bir ülke haline geldiğini gösteriyor.

2022 yılı ihracatımız 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Bu rakamın ortaya çıkmasında tüm kalemlerde görev yapanları şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Bundan sonra hedefimiz Türkiye'nin dünyada en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında yer almasıdır.

2022 yılı ocak-kasım dönemide ihracat ailesine katılan yeni firma sayısı 9 bin 700'ü aştı. Aynı dönemde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5'ten 21'e yükseldi. İhracat yapmayan hiçbir ilimiz kalmadı.

Ey gayri milliler burayı dinleyin, milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölgeler 197'yi buldu.

Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı tam 7 kat artırdık.

Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle hamdolsun 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk.

Yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımızı 76.4 milyar dolara yükselttik. Yıl sonu 85 milyar doların üzerine çıkmasını ve cari açığın azaltılmasına 50 milyar dolarlık katkı sağlamasını hedefliyoruz.

Yeşil dönüşüm yatırımlarının bölge ayrımı yapmadan teşvik kapsamına alınmasını istedi. Ben de bakanıma talimat veriyorum. Evet bunu hayata geçirelim.

Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacak sermaye artımlarının ardından, İhracatı Geliştirme A.Ş. 6 milyar liraya yaklaşacak.

Finansman kadar maliyeti de ihracatçılarımız için önemli. En uygun maliyetle kredi alabilmelerini sağlamak için aynı şirket içerisinde bir uygulama başlattık.

Kefalet portalı uygulaması ile şirketin ortağı olan 20 bankadan en uygun kredi bulunabilecek.

Amacımız Türkiye’nin 90 milyar dolar civarında olan uluslararası sağlık hizmetleri payından en yüksek payı almasını sağlayarak, önce bölgenin sonra dünyanın sağlık üssü konumuna getirmek.

Dizi ve film sektöründe Türkiye, ABD’den sonra dizi ihracatından sonra ikinci sıradadır. 2022 sonu itibarıyla 750 milyon dolarlık bir ihracat hacmi yakaladık. Bu yıl 1,5 milyar doları aşarak 1,5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz.

Yüksek Öğretim ve özel öğretim kurumlarımızın markalaşma süreçlerini yakından takip ediyoruz.
uluslararası öğrencilerden hizmet ihracatı gelirimizi bu yıl 2 milyar dolara çıkartacağız.

Ülkemizin fuarcılıkta marka haline gelmesi ve lider ülkelerden birisi olması amacıyla. İstanbul’a fuar alanı kazandırma sözü vermiştik. 225 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 433 bin metrekareye ulaşacak fuar alanının yapımına başladık.

Atatürk Havalimanı’nın yanındaki merkezde bu fuar merkezini gerçekleştirmiş olacağız.

Lojistik ve taşımacılık sektöründe yeni bir sürecin içerisine girdik. Yurtiçinde sahip olduğumuz imkan ve kabiliyetlerimizi sınır ötesine taşımayı hedefliyoruz.

Bilişim sektöründe 2023 hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik.

Ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı olma ülke olma vizyonumuz ışığında dış ticarette tercih edilebilirliği artırmak istiyoruz.

Seri üretime geçen özellikle geçen yıl başladığımız ilk yerli ve milli x-ray araç ve konteyner sistemimizi İzmir Alsancak Limanı'nda hizmete aldık.

2023’te Türkiye yüzyılı için milletimizden son defa bir destek istiyoruz. Lafla değil icraatla milletimizin huzuruna çıkıyoruz. İhracatımızı geliştirmek için de gece gündüz, azimle ve gayretle çalışıyoruz.

Üzerinde Made in Türkiye yazan ürünleri zorlu şartlara rağmen dünyanın dört bir yanına ulaştıran tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.

2023’te Türkiye yüzyılı için milletimizden son defa destek isterken bu hissiyatla hareket ediyoruz."

Hibya Haber Ajansı